Skip to content

Okołooperacyjne całkowite żywienie pozajelitowe u chorych chirurgicznych ad 5

4 miesiące ago

524 words

Grupa badana była starsza i bardziej niedożywiona i obejmowała więcej pacjentów z rakiem żołądkowo-jelitowym niż dobrze odżywiona, niezrandomizowana grupa. Pod wieloma względami grupa badana była podobna do niedożywionej, niezaliczonej grupy, chociaż grupa badana była nieco bardziej niedożywiona według niektórych kryteriów i obejmowała więcej pacjentów z rakiem żołądka i jelit. Pooperacyjne wskaźniki zachorowalności i umieralności były wyższe po 30 dniach w badanej grupie niż w dobrze odżywionej, niezandomizowanej grupie, ale były podobne do tych w grupie niedożywionych niedożywionych. Tabela 3. Tabela 3. Podstawowa charakterystyka pacjentów z randomizacją * Tabela 4. Tabela 4. Komplikacje obserwowane w ciągu 30 dni od operacji * Grupa TPN i grupa kontrolna były podobne (P> 0,15) w odniesieniu do wieku, płeć, rasa, diagnoza i większość miar stanu odżywienia (poziom prealbuminy w surowicy, waga, procentowa masa idealna, grubość fałdu skórnego, obwód mięśnia-ramienia i siła chwytu). W tabeli 3 przedstawiono diagnozy i środki żywieniowe, w których dwie grupy badawcze różniły się od siebie lub osiągnęły istotność statystyczną. Kiedy wystąpiły takie różnice, podstawowe ubytki żywieniowe były jednakowo cięższe w grupie TPN. Jednak kategorialna analiza współzmienna MantelHaenszela dla wyników, z kontrolą obecności lub braku raka, klasyfikacji Subiektywnej Globalnej Oceny i Indeksu Wskaźnika Odżywiania, nie zmieniła relatywnego ryzyka opisanego tutaj (Tabela 4) – wskazując, że te nierównowagi nie zmienić zasadnicze wnioski z badania.
Tabela 5. Tabela 5. Procedury operacyjne wykonywane u pacjentów z randomizacją. Czterech pacjentów zmarło przed operacją (2 w każdej grupie), a 60 pacjentów (37 w grupie TPN i 23 w grupie kontrolnej) zostało wypisanych bez operacji, gdy dodatkowe badania ujawniły, że zabieg chirurgiczny jest niewłaściwy lub gdy pacjent odmówił operacji. Tabela 5 przedstawia procedury operacyjne poddane przez pozostałych 192 pacjentów otrzymujących TPN i 203 pacjentów kontrolnych.
Składniki odżywcze i związane z leczeniem powikłania
Spośród 192 pacjentów poddanych operacji TPN 130 ukończyło optymalny kurs TPN, 49 otrzymało suboptymalny TPN, a 13 nie otrzymało TPN po pierwszej próbie umieszczenia linii centralnej, a pacjent odmówił dalszych prób. Średni czas przedoperacyjnego TPN na odpowiednich poziomach wynosił 7,9 dni (zakres od 0 do 16). Dożylne, doustne i całkowite średnie przedoperacyjne dzienne spożycie kalorii dla pacjentów otrzymujących TPN wynosiło 2109 kcal (zakres, 331 do 2883), 834 kcal (zakres, 0 do 2110) i 2944 kcal (zakres od 420 do 4543), odpowiednio. Spośród 203 pacjentów z grupy kontrolnej, którzy przeszli operację, 3, którzy nie mogli jeść, otrzymywali przedoperacyjny TPN, gdy warunki kliniczne wymagały opóźnienia operacji o pięć lub więcej dni. Pozostali pacjenci z grupy kontrolnej nie otrzymywali przedoperacyjnego TPN ani wymuszonego karmienia enterai. Średnie przedoperacyjne dzienne spożycie kalorii przez usta w tej grupie wyniosło 1280 kcal (zakres od 0 do 3342). Po operacji 111 pacjentów z grupy TPN otrzymywało TPN przez ponad trzy dni wymagane przez protokół, a TPN został wprowadzony po 3 dobie po operacji u 24 pacjentów z grupy kontrolnej.
Stu siedemdziesięciu dziewięciu pacjentów z grupy TPN przeszło łącznie 310 lub centralne cewniki żylne, podczas gdy 84 pacjentów z grupy kontrolnej otrzymało 93 insercje lub zmiany cewnika w przypadku innych wskazań niż TPN
[patrz też: unimet mielec, dentysta zgorzelec, metformax sr 500 ]

0 thoughts on “Okołooperacyjne całkowite żywienie pozajelitowe u chorych chirurgicznych ad 5”